Szerkesztő ajánlja

Település:
Békés megye, Tótkomlós


Tótkomlósi Szociális Szolgáltató Központ


Tótkomlósi Szociális Szolgáltató Központ

A Védőnői Szolgálat áldozatos munkája a családtervezés, a csecsemők és gyermekek, a serdülőkkel való foglalkozás és gondozás terén gyümölcsöző és eredményes. Sajnos egyre több egyén és család van olyan helyzetben, hogy egészséges életvitel és a szociális gondok megoldására külső segítőre van szüksége. Városunkban ezt a feladatot az integrált Szociális Szolgáltató Központ látja el. Segítő szándéka szerint mind a fiatalok, mind az idősek felé kiterjed.

Tótkomlós Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2002. október 15-én hivatalosan is átadta a Pósa u. 2. szám alatti Tótkomlósi Szociális Szolgáltató Központ Idősek Klubja intézményt. A beruházás a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 15.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. A megújult helyen és külsőben található intézmény, különböző szolgáltatásokkal várja a segítségre szoruló időskorúakat.

Alapellátás keretében nyújtott szolgáltatások:

I. Étkeztetés
A szolgáltatás keretében az igénylők számára napi egyszeri meleg étkeztetésről gondoskodnak, több lehetőség formájában:

az ebéd helyben történő fogyasztása
az ebéd elvitele a jogosult által
az ebédet a házi segítségnyújtás keretében juttatják el az igénylőkhöz.

II. Házi segítségnyújtás

E gondozási lehetőséget mindazon a településen élők számára kínálják, akik otthonukban életvitelük fenntartását önállóan nem képesek megoldani. A szolgáltatás kiterjed az étkeztetés, a személyi higiénia megtartására, a háztartás vezetésére, valamint az egészségügyi és a mentális ellátás nyújtására.

Szakosított ellátás keretében nyújtott szolgáltatások:

III. Idősek Klubja

E szolgáltatás keretében az intézmény lehetőséget biztosít az idősek napközbeni tartózkodására, társas kapcsolatok kialakítására, alapvető higiéniai feltételek kielégítésére. A szolgáltatás a fizikai ellátáson (élelmezés, higiénés ellátás, tisztálkodási lehetőség) túl egészségügyi és mentális ellátást valamint a napköziben tartózkodás ideje alatt foglalkoztatást biztosít. Mozgásában korlátozott személyeknek az intézménybe való be illetve hazaszállítása biztosított. Az intézmény szeretettel várja a segítségre, gondozásra szoruló időskorúakat!

A központ Idősek Háza intézménye otthonszerű gondozást és ellátást biztosít lakóinak, ahol az állandó elhelyezés mellett, átmeneti ápolás is igényelhető.

A családsegítés és gyermekjóléti szolgálat sok családnak nyújt segítséget a gyermek nevelési gondjainak megoldásához, enyhíti anyagi gondjaikat, segíti a fiatalok beilleszkedési nehézségeit.

Városunkban az evangélikus egyház irányításával Evangélikus Szeretetotthon gondoskodik az idősek ellátásáról. Istentiszteletek alkalmával erősíthetik vallásos meggyőződésüket.


OROSHÁZI KISTÉRSÉG GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT ÉS CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT, TÓTKOMLÓS

GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT

5940, Tótkomlós, Pósa u. 2.
Szakmai vezető: Szegi Katalin
Családgondozók:
Pál Katalin, Tel.: 70/9533-281
Ugaros Gábor, Tel.: 70/9533-289

nyitvatartási idő: 7.30-16.00-ig

A Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai 2008.01.01-től az Orosházi Kistérség Gyermekjóléti Központ irányításával végzik a munkájukat, ami változatlan személyi állománnyal változatlan környezetben történik.

Az ellátottak köre: A Gyermekjóléti Szolgálatot önkéntesen felkereső, jelzőrendszer által küldött és együttműködésre kötelezett, anyagi, környezeti, magatartási és egészségi problémák miatt veszélyeztetett, vagy krízishelyzetben lévő gyermekek, családok.

A Gyermekjóléti Szolgálat célja, hogy a Tótkomlós közigazgatási területen élőknek segítséget nyújtson a legközvetlenebbül fenyegető negatív hatások kivédésében, illetve abban, hogy képessé váljanak különböző problémáik önálló megoldására.

Lényeges feladatnak tekintjük a preventív lehetőségek kidolgozását és működtetését, a családok összetartó erejének megőrzését, támogatását, illetve az átmenetileg sérült vagy hiányzó családi funkciók helyreállításának elősegítését.

Feladat a településen élő valamennyi gyermek testi, lelki egészségének, családban történő nevelésének elősegítése, veszélyeztetettségének megelőzése, a kialakult veszélyeztetettség megszüntetése, és a családból kiemelt gyermek visszahelyezésének elősegítése, illetve utógondozásuk.

A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat rendszeresen ismétlődő szabadidős programjai:

-ingyenes színházlátogatás szervezése a város általános iskolás és az óvodások gyermekei részére a Szegedi Nemzeti Színházba.

-nyaranta kedvezményes üdültetés, táboroztatás szervezése szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek számára.

 

Családsegítés

5940, Tótkomlós, Pósa u. 2.

Intézményvezető:  Szegi Katalin 
Családgondozó: Belán Márta - 70/953-3297
nyitvatartási idő: 7.30-16.00-ig

Az ellátottak köre: a Családsegítő Szolgálatot önkéntesen felkereső, jelzőrendszer által küldött, együttműködésre kötelezett, és a szolgálat által megkeresett, szociális problémák miatt veszélyeztetett és/vagy krízishelyzetben lévő személyek, családok.

A Családsegítő Szolgálat célja: a családsegítő szolgáltatás célja a szociális és mentálhigiénés problémák miatt veszélyeztetett, illetve krízishelyzetbe került személyek, családok életvezetési képességének megőrzése, az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, valamint a krízishelyzet megszüntetésének elősegítése.

Feladatok:
- Segítségnyújtás az egyének, családok kapcsolatkészségének javításához
- Aktív korú nem foglalkoztatott személyek együttműködési programjának szervezése
- Krízishelyzetben segítő beavatkozás
- Programok szervezése (szabadidős programok, üdültetés, táboroztatás)
- Hivatalos ügyek intézése
- Természetbeni és anyagi támogatások biztosítása, közvetítése
- Adósságkezelés
- Szaktanácsadások: jogi tanácsadás, pszichológiai tanácsadás ügyfélkörbe tartozó klienseknek

 

 

Forrás: http://www.totkomlos.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »